Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η ομορφότερη χώρα του κόσμου για το 2016, από τους χιλιάδες αναγνώστες του διάσημου ταξιδιωτικού περιοδικού Condé Nast Traveler, στα πλαίσια των ετήσιων Βραβείων Τουρισμού που απονέμει, έχοντας κύρια έδρα τη Νέα Υόρκη!

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αιχμαλωτίσει τη φαντασία σας ενθουσιάζοντας σε όλους τους τομείς» γράφει στον πρόλογο των Βραβείων για την Καλύτερη Χώρα του Κόσμου 2016 το περιοδικό, εγκωμιάζοντας την πατρίδα μας, που αν και μέσα σε τεχνητή εν πολλοίς Κρίση, εξακολουθεί να ακτινοβολεί, να λάμπει, να θαμπώνει, να ελκύει και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους και όνειρα σε όλη τη γη!

Έτσι η ασύγκριτη Ελλάδα αφήνει κατά πολύ πίσω τις χώρες των “δανειστών”, αλλά και όλους τους λεγόμενους “εξωτικούς προορισμούς”, όπως μπορεί κανείς να δει στις 20 θέσεις κατάταξης:

1. Ελλάδα

   2. Ιταλία

   3. ΗΠΑ

   4. Νότιος Αφρική

   5. Γαλλία

   6. Ισπανία

   7. Ινδία

   8. Αυστραλία

   9. Ταϊλάνδη

 10. Μεξικό

 11. Νέα Ζηλανδία

 12. Πορτογαλία

 13. Καναδάς

 14. Αργεντινή

 15. Σρι Λάνκα

 16. Μαρόκο

 17. Ινδονησία

 18. Ιρλανδία

 19. Ιαπωνία

 20. Βιετνάμ


«Η Ελλάδα συνεχίζει να αιχμαλωτίσει τη φαντασία σας ενθουσιάζοντας σε όλους τους τομείς» γράφει στον πρόλογο των Βραβείων για την Καλύτερη Χώρα του Κόσμου 2016 το περιοδικό, εγκωμιάζοντας την πατρίδα μας, που αν και μέσα σε τεχνητή εν πολλοίς Κρίση, εξακολουθεί να ακτινοβολεί, να λάμπει, να θαμπώνει, να ελκύει και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους και όνειρα σε όλη τη γη!

Έτσι η ασύγκριτη Ελλάδα αφήνει κατά πολύ πίσω τις χώρες των “δανειστών”, αλλά και όλους τους λεγόμενους “εξωτικούς προορισμούς”, όπως μπορεί κανείς να δει στις 20 θέσεις κατάταξης:

Η Ολλανδία ήταν πάντοτε γνωστή για τα αμφιλεγόμενα έργα της που εντυπωσίαζαν και εξέπλητταν τους ανθρώπους όλου του κόσμου.

Εμείς πιστεύουμε πως κάθε χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά της ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να ολοκληρώσει τα 7 παρακάτω πρότζεκτ. Σίγουρα αξίζουν την προσπάθεια και θα συμφωνήσετε μόλις τα διαβάσετε. 

 

#1 Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει εγκαταλελειμμένα κατοικίδια

Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε επίσημα πως δεν υπάρχουν άστεγες γάτες και σκύλοι στην χώρα. Η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει αυτή την πράξη χωρίς να κάνει κακό στα πλάσματα. Με σκοπό να θεμελιώσουν τα δικαιώματα των σκύλων, οι αρχές έφτιαξαν αυστηρούς νόμους ενάντια στην κακοποίηση των ζώων.

 

#2 Η Ολλανδία έχει την πρώτη λωρίδα ποδηλάτων με ηλιακή ενέργεια στον κόσμο

Το έργο ονομάζεται SolarRoad και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το πρώτο μέρος του μονοπατιού άνοιξε το 2015 και το μήκος του είναι μόλις 100 μέτρα Όμως σίγουρα αποτελεί μια τεράστια πρωτοπορία στην κατασκευή δρόμων του μέλλοντος. Η βασική ιδέα του πρότζεκτ είναι πως η ηλιακή ενέργεια από τη λωρίδα χρησιμοποιείται για να φωτίζει τους δρόμους και να φορτίζει τα ηλεκτρικά οχήματα.

 

#3 Τα σημεία φόρτισης για τα ηλεκτρικά αμάξια βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων το ένα από το άλλο

Ένα από τα δυνατά σημεία της Ολλανδίας είναι το εξαιρετικό σύστημα μεταφορών της. Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα, δημιουργήθηκαν πολλά σημεία φόρτισης αυτοκινήτων. Έτσι οι πολίτες απέκτησαν το κίνητρο να οδηγούν ηλεκτρικά αμάξια.

 

#4 Υπάρχει μια πόλη της Ολλανδίας όπου κανείς δεν οδηγεί αυτοκίνητο

Η Ολλανδική πόλη Houten θεωρείται το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο. Στις αρχές του 1980, 4.000 πολίτες της πήραν την απόφαση να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να ξεκινήσουν το ποδήλατο περισσότερο από τα αυτοκίνητα. Βήμα προς βήμα, όλοι οι κάτοικοι συνήθισαν να οδηγούν ποδήλατα και όχι οχήματα.

 

#5 Οι αρχές πρόκειται να απαγορεύσουν τις πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων

Τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στην Ολλανδία από το 2025. Εκτός αυτού, οι ιδιοκτήτες των εναλλακτικών αυτοκινήτων δεν θα πληρώνουν ιδιωτικά τέλη κυκλοφορίας. Ως αποτέλεσμα, τα περιβαλλοντικά φιλικά αυτοκίνητα έγιναν 15.000 ευρώ φθηνότερα.

 

#6 Οι Ολλανδικές φυλακές συνεχίζουν να κλείνουν λόγω έλλειψης κρατουμένων

Πολύ καιρό πριν, η κυβέρνηση της χώρας έκανε σημαντικά βήματα για να μειώσει το έγκλημα και τα αποτελέσματα είναι φανταστικά. Από το 2009, έχουν κλείσει 19 φυλακές γιατί δεν υπήρχαν φυλακισμένοι. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, το μέσο ποσοστό φυλάκισης στην Ολλανδία είναι περίπου 163 άτομα ανά 100.000 ανθρώπους. Είναι λιγότερο από το μισό που υπάρχει στη Βραζιλία.

 

#7 Στην Ολλανδία υπάρχουν οικολογικοί αγωγοί – διαβάσεις άγριων ζώων για τα πλάσματα του δάσους

Ένα άλλο κύριο έργο της Ολλανδικής κυβέρνησης είναι η προστασία της άγριας ζωής. Ως εκ τούτου, κατασκευάστηκαν πολλές διαβάσεις ζώων ώστε να διασχίζουν το δρόμο με ασφάλεια από το ένα μέρος του δάσους στο άλλο.

.


Πηγή: tilestwra.com 

  

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό
παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του
(Μύτικας-2918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία
των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά
τη Ρίλα στη Βουλγαρία), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις
Άλπεις έως τον Καύκασο.

Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια
Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές
χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης
βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς,
ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο,
για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση
στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια
με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των
επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασική αφετηρία
αποτελεί η κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100
χλμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός
Μαραθώνιος Ολύμπου.

Μια γρήγορη περιήγηση στο μυθικό βουνό μέσα από την κάμερα
του Ιωάννη Μπεϊνά. Προβλήθηκε στο Grito Rock Festival 2013 (3-3-2013) και στο
Ελληνογερμανικό φόρουμ για την Ορεινή Πεζοπορία (7-12-2013).

 

«Άφωνοι» οι επιστήμονες με αυτό που ανακάλυψαν στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης.

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε σήμερα (06/10) το μεσημέρι ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ) Σταύρος Κεχαγιόγλου, κάνοντας λόγο για την εύρεση ενός απολιθωμένου δάσους, μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και παλαιότερου αυτού της Μυτιλήνης.

 

Από την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, ο κ. Κεχαγιόγλου έκανε λόγο για εύρεση απολιθωμάτων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης που – όπως είπε – μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεγάλου και σημαντικού απολιθωμένου δάσους.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φ.Δ.Ο.Ρ. στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα παρατηρήθηκε από ερευνητές του κέντρου να υπάρχει διάσπαρτος ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών αποτελούμενων από κορμούς, μήκους αρκετών μέτρων. Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.

 

Σε αναφορά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζεται ότι από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 34 έως και 14 εκατομμυρίων ετών από σήμερα, χρονολογίες που όμως αφορούν εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμό με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία.

Για όσους από σας σαν ενδιαφέρει να επισκεφτείτε την Φιλιππούπολη σας δημιουργήσαμε αυτόν τον χρήσιμο τουριστικό οδηγό  

 

Χρήμα

Το επίσημο νόμισμα της Βουλγαρίας είναι το Λεβ. Ωστόσο από 1-1-2011 θα μπουν και αυτοί στην ευρωζώνη και επομένως τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα για εμάς. Η ισοτιμία είναι σταθερή και ισούται με 1 Ευρώ = 1,95 Λεβα. Θα βρείτε πάρα πολλά ΑΤΜ, από τα οποία θα βγάλετε απευθείας Λέβα (ο καλύτερος τρόπος για συνάλλαγμα). Επίσης μέσα στην πόλη θα βρείτε και πολλά ανταλλακτήρια exchange στα οποία όμως χρειάζεται προσοχή γιατί μερικά έχουν κακή ισοτιμία. Στα ξενοδοχεία θα μπορέσετε να πληρώσετε και σε Ευρώ. Το κόστος ζωής είναι πάρα πολύ φτηνό. Γενικά ισχύει ο κανόνας ότι πληρώνουμε στην Ελλάδα σε Ευρώ το πληρώνουμε εκεί σε Λέβα. Δηλαδή ένα μπλουζάκι που κάνει στην Ελλάδα 20 Ευρώ θα το αγοράσουμε στην Φιλιππούπολη με 20 Λέβα. Ο καφές κοστίζει 1-2 Λέβα, γεύμα σε εστιατόριο με μεγάλη ποικιλία και ποτό περίπου 10 Ευρώ ανά άτομο και δίκλινο δωμάτιο σε καλό ξενοδοχείο 4* με πρωινό μπορείτε να βρείτε και με 35-40 ευρώ. Η βενζίνη έχει περίπου 1 ευρώ το λίτρο.

 

Επικοινωνία

Η επίσημη γλώσσα είναι τα βουλγάρικα. Κάποιοι μιλάνε και σπαστά ελληνικά ή τουλάχιστον καταλαβαίνουν αυτά που τους λέτε και έτσι μπορείτε να συννενοηθείτε. Αγγλικά δυστηχώς μιλάνε ελάχιστοι, αλλά στα ξενοδοχεία δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα επικοικωνίας. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει φιλότιμο και όλοι θέλουν να βοηθήσουν. Σε πολλά μέρη (εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ) υπάρχει WiFi το οποίο δεν χρεώνεται, ενώ σίγουρα θα βρείτε και κάποια internet cafe. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν άριστο σήμα παντού.

 

Ιστορία

Η ιστορία της πόλης ξεκινάει περίπου από το 4.000 π.Χ. Κατά το έτος 342 π.Χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος Β’ (πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και την μετανόμασε σε Φιλιππούπολη. Αρχότερα η πόλη πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων, όπου και την ονόμασαν Trimontium, που σημαίνει «Πόλη των Τριών Λόφων» επειδή ήταν κτισμένη πάνω σε τρεις λόφους. Το 1364 μ.Χ. ενσωματώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ μετά την μάχη του Plovdiv, το 1878 μ.Χ. ανεξαρτοποιήθηκε και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νέου κράτους «Ανατολική Ρωμυλία». Τελικά το 1885 ενώθηκε με την Βουλγαρία. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των φοιτητών που υπάρχουν στην πόλη, αποτέλεσε το προπύργειο του δημοκρατικού κινήματος που τελικά έριξε το φιλοσοβιετικό καθεστώς το 1989. Σήμερα η πόλη ανακαινίζεται και εκσυγχρονίζεται καθημερινά με πολύ μεγάλο ρυθμό.

 

Αφού φτάσετε – Διαμονή

Υπάρχουν πάρα πολλά καλά ξενοδοχεία στην πόλη. Δίπλα στο ποτάμι με ωραία θέα σε αυτό υπάρχουν το Novotel και το Maritsa, τα οποία είναι 5* και έχουν και καζίνο. Ωστόσο είναι κάπως μακριά από το κέντρο και λίγο ακριβά για τα δεδομένα της Βουλγαρίας. Για ακόμα μεγαλύτερη αμεσότητα στο κέντρο υπάρχει το Dedeman Trimontsium Princess Hotel στην κεντρική πλατεία, αλλά και πάλι θα πληρώσετε κάτι παραπάνω. Σημαντικό είναι το ξενοδοχείο που θα επιλέξεται να συμπεριλαμβάνει στην τιμή και το πάρκινγκ.

 

Φαγητό

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένας πεζόδρομος που οδηγεί από την κεντρική πλατεία μέχρι το ποτάμι. Καθώς θα περπατάτε εκεί σίγουρα θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα το ελληνικό εστιατόριο ΕΛΕΑ. Εκεί θα βρείτε εκπληκτικά πιάτα με κρεατικά, φρέσκα ψαρικά (ελληνικά), τοπικές μπύρες, πολλές επιλογές στα συνοδευτικά, καθαρό και άνετο περιβάλλον και θα σας κοστίσει περίπου 10-12 ευρώ ανά άτομο, έχοντας δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα.
Στους δρόμους υπάρχουν πολλά μαγαζάκια που πουλάνε παγωτό. Δοκιμάστε το, είναι υπέροχο, γευστικότατο και φτηνό. Στις καφετέριες μην παραγγείλετε φραπέ γιατί σίγουρα θα απογοητευτείται.

 

Δραστηριότητες – Ψώνια

Στην Φιλιππούπολη σίγουρα θα βρείτε κάτι να ψωνίσετε. Ο κεντρικός πεζόδρομος Ulitsa Kniaz Aleksandar έχει πάρα πολλά καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, είδη δώρων, καλλυντικά, κινητά τηλέφωνα και τρόφιμα σε πάρα πολύ καλές τιμές. Στο τέλος του πεζόδρομου υπάρχει μία κλειστή γέφυρα που περνάει πάνω από τον ποταμό και έχει μόνο καταστήματα. Αν είστε λάτρεις των Mall μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας ή με ταξί στο «Mall Plovdiv» όπου υπάρχουν όλες οι γνωστές μάρκες και εστιατόρια. Βρίσκετε στην οδό Ulitsa Perustica 8 και είναι κοντά στο κανάλι κωπηλασίας και το γήπεδο της πόλης στα δυτικά σύνορα αυτής. Σύντομα θα ανοίξει και ένα δεύτερο Mall κοντά στο κέντρο της πόλης, το Mall Markovo tepe, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στο τελικό στάδιο. Η θέση του είναι δίπλα στο ξενοδοχείο Leipzig πίσω από το πάρκο της πόλης.

 

Αξιοθέατα – Μνημεία

Πάνω στον πεζόδρομο υπάρχει ένα αρχαίο ρωμαικό στάδιο και το άγαλμα του Φιλίππου Β’. Τα σημαντικότερα όμως μνημεία της Φιλιππούπολης βρίσκονται πάνω στον λόφο της παλαιάς πόλης. Εκεί υπάρχει ένα αρχαίο ρωμαικό θέατρο, το οποίο ήταν χωρητικότητας 7.000 θεατών και κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Καταστράφηκε τον 5ο αιώνα από τον Αττίλα τον Ούνο. Έίναι πάρα πολύ καλά συντηρημένο και ακόμα και σήμερα δίνονται κάποιες παραστάσεις. Πάνω στην παλαιά πόλη υπάρχει επίσης και το λαογραφικό μουσείο της πόλης με ωραία αξιοθέατα (έχει είσοδο 5 Λέβα), το οποίο στεγάζεται στο σπίτι του Έλληνα έμπορου Αργύρη Κουγιουμτζόγλου που έζησε στην Φιλιππούπολη και κατασκευάστηκε το 1847. Δίπλα από το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται και η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν παραδοσιακά κτίρια, τοίχοι, πύλες και άλλα αξιοθέατα.

 

Διαδρομές – Εκτός

Σε απόσταση 28 χλμ (περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο), νότια της Φιλιππούπολης υπάρχει ένα πανέμορφο μοναστήρι, το Bachkovo Monastery, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ορθόδοξα μοναστήρια της Ευρώπης. Είναι κτισμένο ανάμεσα στα βουνά, δίπλα σε ένα μικρό ποταμό και η όλη τοποθεσία είναι πανέμορφη. Ακόμα και το καλοκαίρι υπάρχει λίγο ψύχρα και για αυτό να έχετε μαζί σας και κανένα μπουφανάκι. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν βουλγάρικη κουζίνα και μαγαζάκια με σουβενίρ. Για να φτάσετε εκεί πάρτε τον δρόμο από Φιλιππούπολη για Στενήμαχο (Asenovgrad) και μετά από εκεί για τον οικισμό Bachkovo, προχωρίστε ακόμα 1 χλμ και θα δείτε την περιοχή του μοναστηριού.

 

 

Κλίμα – Πότε να πάτε 

Ιδανική περίοδος για να πάτε στην πόλη είναι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, όπου η θερμοκρασία είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα και δεν θα συναντήσετε πολύ κρύο. Γενικά το κλίμα στην Φιλιππούπολη μοιάζειF πολύ με αυτό της Βόρειας Ελλάδας, αν και πολλές φορές επηρεάζεται από τα κρύα ρεύματα της οροσειράς της Ροδόπης που βρίσκεται στα νότια. Όσον αφορά τον ρουχισμό, να πάρετε ότι ακριβώς θα φορούσατε στην Ελλάδα την εποχή που θα επισκεφτείτε την πόλη.

 

Τοποθεσία

Η Φιλιππούπολη βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Βουλγαρίας και είναι χτισμένη στις όχθες του Έβρου ποταμού (εκεί τον ονομάζουν Maritsa). Γενικά η ευρύτερη τοποθεσία είναι πεδινή (άλλωστε αποτελεί σημαντική γεωργική τοποθεσία της Βουλγαρίας), αλλά μέσα στην πόλη υπάρχουν και κάποιοι μικροί λόφοι. Στον ένα από αυτό μάλιστα είναι χτισμένη η παλιά πόλη. Νότια της Φιλιππούπολης βρίσκεται η οροσειρά της Ροδόπης και βόρεια βρίσκεται η οροσειρά του Μπότεβ.

 

Πώς να φτάσετε 

Η Φιλιππούπολη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο αλλά μάλλον δεν θα βρείτε πτήση από Ελλάδα για εκεί. Από Θεσσαλονίκη και Πάτρα υπάρχουν λεωφορεία που κάνουν καθημερινά την διαδρομή. Μπορείτε να φτάσετε στην πόλη και μέσω τραίνου αλλά δεν το συνιστώ (πολλές ώρες ταξιδιού και μάλλον μη ασφαλές ταξίδι). Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην πόλη είναι ο οδικός και μάλιστα υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα – Συνοριακός Σταθμός Ορμενίου – Χάσκοβο – Φιλιππούπολη, 300 χλμ (4,30 ώρες), η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Συνοριακός Σταθμός Προμαχώνα – Σόφια – Φιλιππούπολη, 450 χλμ (6 ώρες) και τέλος η καλύτερη διαδρομή (απίστευτη φυσική ομορφιά, με δάση από έλατα, φράγματα, τεχνητές λίμνες και μικρούς οικισμούς) Καβάλα – Δράμα – Συνοριακός Σταθμός Εξοχής – Dospat – Batak – Peshtera – Φιλιππούπολη. Η τελευταία διαδρομή συνιστάται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς κατά την διάρκεια του χειμώνα σίγουρα θα συναντήσετε χιόνια

Νομίζετε μόνο στις ξένες χώρες υπάρχουν περίεργες διατροφικές συνήθειες; Κι όμως, έχει κι η Ελλάδα τα παράξενα της, τουλάχιστον σύμφωνα με τον μετρ των παράξενων φαγητών Andrew Zimmern, παρουσιαστή της αμερικάνικης εκπομπής Bizarre Foods.

Αν δεν έχει τύχει ποτέ να δεις τη γνωστή εκπομπή -που φέτος διανύει αισίως τη 19η σεζόν της-, ο Andrew Zimmern γυρνάει τον κόσμο αναζητώντας τα πιο περίεργα φαγητά κάθε χώρας, τα οποία φυσικά και δοκιμάζει. Και όταν λέμε παράξενα μιλάμε ακόμη και για έντομα! Ένα από τα ταξίδια του, λοιπόν, ήταν και στην Ελλάδα και ναι, βρήκε και εδώ πιάτα που μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε κλασικά και συνηθισμένα, ωστόσο γι αυτόν ήταν παράξενα και κάποια ακόμη και πολύ δυσάρεστα γευστικά! Ας δούμε ποια επέλεξε ως τα πιο περίεργα της ελληνικής κουζίνας…

patsas

* Πατσάς. Ευτυχώς, γι αυτόν βέβαια, τον δοκίμασε στην Ήπειρο στην Κεντρική Αγορά και παρά την αρχική του δυσαρέσκεια ως προς το βασικό υλικό, την κοιλιά, τελικά του άρεσε.

kokoretsi

* Κοκορέτσι. Ναι για εμάς το κοκορέτσι είναι θεσμός, για τους ξένους πάλι το “κεμπάπ με εντόσθια”, όπως το περιέγραψε ο Andrew, είναι πρωτόγνωρο. Βέβαια, όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο από την επίσκεψή του στα Βλάχικα στη Βάρη μάλλον του καλάρεσε, άσε που έβαλε δίπλα και μια μερίδα σουβλιστό αρνάκι.

peskandritsa

* Η πεσκανδρίτσα του φάνηκε εξίσου περίεργη επιλογή όταν είδε το ψάρι στην ψαραγορά, αλλά αργότερα όταν το δοκίμασε μαγειρεμένο από τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου ενθουσιάστηκε!

spinialo

* Μιας και ο Andrew βρέθηκε στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην επισκεφθεί και κάποιο νησί. Έτσι πήγε μέχρι την Κάλυμνο, όπου δοκίμασε αχινό αν και αυτό που του έκανε πραγματικά εντύπωση -και όχι με την καλή έννοια- ήταν η φούσκα και το σπινιάλο. Για την ακρίβεια, όπως είπε όσο δοκίμαζε τις φούσκες τόσο περισσότερο απεχθανόταν τη γεύση τους!

* Κι αν το σπινιάλο σε εντυπωσίασε, που να ακούσεις για το επόμενο πιάτο που ακόμη και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε δοκιμάσει -το σάκο με το μελάνι του χταποδιού και, μάλιστα, τηγανητό!

* Εκτός των παραπάνω, ο Andrew δοκίμασε σουβλάκι, χταπόδι στιφάδο και ψητό στη σχάρα, κακαβιά και την παραδοσιακή συνταγή των Δωδεκανήσων αρνάκι μαούρι ή μουούρι με τα οποία και ενθουσιάστηκε!

Το επεισόδιο του Bizarre Foods with Andrew Zimmern στην Ελλάδα:

…….

.

 

http://www.olivemagazine.gr/

Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κοσμίου, είκοσι χρόνια δημιουργίας, διάσωσης και προβολής του πολιτισμού και της παράδοσης της περιοχής. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε δειλά –δειλά και που με τη δουλειά των γυναικών που τον απαρτίζουν κατάφερε να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι ήρθε για να μείνει, να ριζώσει και να ενώσει όλους τους κατοίκους.

«Το χωριό του Κοσμίου έχει να επιδείξει τον δικό του πλούτο » δηλώνει με καμάρι η πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Στέλλα Μοσχοπούλου και σημειώνει με αγάπη για τον τόπο της «συνδετικός κρίκος όλων είναι η αγάπη μας για το χωριό, την παράδοση και τους ανθρώπους του». Ήδη ο Σύλλογος έχει προχωρήσει στην έκδοση ενός βιβλίου με την ντοπιολαλιά των κατοίκων, στην καταγραφή των μύθων και των μαρτυριών παλιών Κοσμιωτών. «Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε την κατοχή ενός εγκαταλελειμμένου συνεταιριστικού κτιρίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως λαογραφικό μουσείο» δηλώνει η κα Πρόεδρος, τέταρτη στη σειρά στην ιστορία του Συλλόγου, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει πλούσιο λαογραφικό υλικό σε κάθε σπίτι, είδη οικιακής χρήσης, αλλά και εργαλεία από την αγροτική και κτηνοτροφική ενασχόληση των παλαιοτέρων κατοίκων που δεν θα πρέπει να χαθούν.

Αυτές τις μέρες τα 135 μέλη του Συλλόγου ετοιμάζονται για το καλοκαιρινό τους γλέντι. Το ραντεβού δίνεται στις 19 Αυγούστου με παραδοσιακή ορχήστρα, ποτό, φαγητό και πολύ κέφι. Εκεί τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου θα ξεδιπλώσουν το πλούσιο ταλέντο τους. Όπως σημειώνει η γραμματέας του Συλλόγου, η κα Άννα Σαρίδου από αυτό τον χορό δεν θα πρέπει να λείψει κανείς!

Φώτο: Στέλλα Μοσχοπούλου και Άννα Σαρίδου

Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Πηγή: ert.gr

Χιλιάδες προσκυνητές, γονατιστοί, με ένα τάμα στο χέρι στέκονται ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν τη Θαυματουργή εικόνα, αναζητώντας παρηγοριά, δύναμη και στήριξη από τη Παναγία.

Ενα επιβλητικό οικοδόμημα από λευκό μάρμαρο, που αποτελεί το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη Χώρα της Τήνου και γιορτάζει κάθε Δεκαπενταύγουστο.
Αν και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό και όχι στη Κοίμηση της Θεοτόκου, η προσοχή όλων αυτές τις ημέρες είναι στραμμένη στη Τήνο, λόγω του τορπιλισμού του «Ελλη» που σήμανε την έναρξη του Πολέμου για την Ελλάδα.

Η θαυματουργή εικόνα
Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας.
Λέγεται ότι είδε τρεις Κυριακές το ίδιο όνειρο και παρακίνησε τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ να οργανώσει ανασκαφές στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα.

Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Εικόνα δεν βρέθηκε και οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, ομως άρχισαν και πάλι λίγους μήνες αργότερα, ένας εργάτης από τον Φαλατάδο, ψάχνοντας με την αξίνα του, σπάει στα δύο την εικόνα ανάμεσα στη Θεοτόκο και τον Αρχάγγελο.

Ηταν 30 Ιανουαρίου 1823 όταν ανακαλύφθηκε και ενώ προηγήθηκαν ανασκαφές που αποκάλυψαν τον αρχαίο ναό του Διονύσου και το ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου, η Μεγαλόχαρη απεικονίζεται σε στάση προσευχής να προφέρει τα λόγια από ένα ανοιχτό βιβλίο. Απέναντί της είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που κρατάει στα χέρια του έναν κρίνο ο οποίος συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού κατεβαίνει από τον ουρανό.

Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο ήρωες της επανάστασης για να προσκυνήσουν.
Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση της εκκλησίας.

Η επιλογή του ρυθμού της εκκλησίας είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο


Επικεφαλής της οικοδόμησης ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας της εποχής, ο Ευστράτιος Εμμανουήλ Καλονάρης, Τήνιος εγκατεστημένος στη Σμύρνη, από όπου και ονομάσθηκε «Σμυρναίος». Αυτός σχεδίασε τον ναό, μαζί με τα αρχικά του προσκτίσματα, το (πρώτο) καμπαναριό, τα αρχιτεκτονικά διακοσμήματα και διηύθυνε τις εργασίες.

Ακολουθώντας τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού και εντάσσοντας σε αυτά καινοτομίες από τη δυτική και τη μικρασιατική παράδοση, δημιούργησε ένα μοναδικό οικοδόμημα, ειδικά σχεδιασμένο να δέχεται προσκυνητές.
Στα αριστερά της εισόδου από την κεντρική πύλη βρίσκεται το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών, όπως και παντού στο εσωτερικό.
Απαιτήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρων, οι οποίες κατά κύριο λόγο μεταφέρθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Δήλου.

Η ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στη σημαντική συνδρομή, σε εργασία και χρήμα, τόσο του τηνιακού λαού, όσο και χριστιανών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μέχρι τα μέσα του 1832 είχε ανεγερθεί η ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος, το τμήμα ανατολικά του καμπαναριού και το τμήμα ανατολικά της κεντρικής εισόδου.

Το σύνολο των εργασιών ανέγερσης ολοκληρώθηκε το 1880.

Πρωταγωνιστεί κάθε Δεκαπενταύγουστο
Ηδη από τις αρχές Αυγούστου στον προαύλιο χώρο, γίνονται παρακλήσεις, η μία μετά την άλλη.
Παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται εορταστικά και πλήθος πιστών συρρέουν.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το νησί «βουλιάζει. Πραγματοποιείται με όλες τις τιμές η Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Μεγαλόχαρης, επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια, έξω από το λιμάνι, στο σημείο που τορπιλίστηκε το ” Ελλη” στις 15 Αυγούστου 1940, ενώ ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση.

φωτογραφίες αρχείου: eurokinissi

πηγές: wikipedia / panagiatinou.gr

Πηγή: Livemedia.gr

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ολυμπιακής κατηγορίας 470

15 μέρες από ένα υπέροχο ταξίδι έφτασαν στο τέλος τους μαζί τους ήρθε και το τέλος του παγκοσμίου πρωταθλήματος ολυμπιακής κατηγορίας 470 που έλαβε χωρά στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης 7-15 Ιουλίου με 140 συμμέτοχες από 40 διαφορετικές χώρες.

Κάπου εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ήταν διπλά μας την φετινή σεζόν. Αρχικά το ΚΤΕΛ Ν. Ροδοπης  που μας βοήθησε στην μεταφορά μας από την Κομοτηνή στην Αλεξανδρούπολη που είναι ο τόπος προπόνησης μας.

Ακόμη το κατάστημα Βερβερίδης που μας προμήθευσε με τα απαραίτητα ανταλλακτικά και εργαλεία για το σκάφος μας.

Έπειτα τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης όπου είναι ο όμιλος στον οποίο πραγματοποιούμε τις προπονήσεις μας.

Τέλος τους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας, τους γονείς μας που χωρίς την βοήθεια τους δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα.

Επόμενος μας στόχος είναι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων 470 το οποίο θα διεξαχθεί στην λίμνη Garda της Ιταλίας 6-13 Αυγούστου, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό για να συμμετάσχουμε σε αυτήν την διοργάνωση. Τα πανιά μας είναι ανοιχτά σε νέους χορηγούς και έτοιμα να υποδεχτούν καινούρια λογότυπα!!

Βαγγέλης & Γιάννης Δολιανίτης

#greece #olympicsailing #470​ #olympicsailing470​

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ολυμπιακής κατηγορίας 470

Εδώ με τον εμψυχωτή μας, τον Ορέστη Τσιάνγκ!

 

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

 Συνεχίζουν να καταφεύγουν στο βιβλίο οι Κομοτηναίοι για θερινή «συντροφιά»

Με το καλοκαίρι να διάγει πλέον τον δεύτερο μήνα του, και τη ζέστη να φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που καταφεύγουν στην παραλία για να δροσιστούν, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, με ένα καλό βιβλίο στο χέρι.
 
Έτσι όπως κάθε χρονιά πριν πάνε στην παραλία, περνούν από τα βιβλιοπωλεία της πόλης, για να αγοράσουν ένα ή περισσότερα βιβλία. Το καλοκαίρι βέβαια φαίνεται να ζητά πιο «ελαφριά» βιβλία, με έμφαση στα ρομαντικά και τα αστυνομικά, ενώ πάντα δημοφιλές παραμένει το παιδικό βιβλίο, καθώς και τα βιβλία δραστηριοτήτων.


Ιωάννα Δεμιράκη «Το καλοκαίρι είναι η εποχή του λογοτεχνικού βιβλίου»

Ιωάννα Δεμιράκη «Το καλοκαίρι είναι η εποχή του λογοτεχνικού βιβλίου»

«Το καλοκαίρι είναι η εποχή του λογοτεχνικού βιβλίου» σημείωσε η κ. Ιωάννα Δεμιράκη, από το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο», σημειώνοντας πως μπορεί να μην υπάρχει δραματική αύξηση της αγοράς, αλλά το πλήθος των εκδόσεων, σε συνδυασμό με την αλλαγή της διάθεσης από τον καιρό και τις διακοπές, φέρνουν τους αναγνώστες πιο κοντά σε αυτό.

Το βιβλιοπωλείο κάνει την έκπτωση του 10% στις καινούριες εκδόσεις, ενώ έχουν και προσφορές σε άλλα βιβλία, κάτι που σημαίνει, τόνισε, πως το οικονομικό δεν αποτελεί τόσο σημαντικό παράγοντα, αρκεί να υπάρχει η διάθεση.

Βέβαια όλοι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν να προσφέρουν κάτι καινούριο, όμως όπως σημείωσε μέσα στο πλήθος των εκδόσεων κρατούν την αξία τους τα κλασικά λογοτεχνικά βιβλία, ή και παλιότερες εκδόσεις που μπορεί να βρεθούν σε πολύ καλύτερες τιμές, καλύπτοντας αυτό που ζητά ο επίδοξος αναγνώστης.

Το καλοκαίρι, τόνισε η κ. Δεμιράκη, φαίνεται να ζητά το πιο «ανάλαφρο» λογοτεχνικό βιβλίο, με το αστυνομικό να έχει ζήτηση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους άνδρες, όμως πολλές φορές οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν βιβλία που κυκλοφόρησαν τον χειμώνα όμως δεν τα είχαν αγοράσει τότε. Ταυτόχρονα υπάρχουν επανεκδόσεις σημαντικών ελλήνων συγγραφέων, που βρίσκονται στις λίστες ανάγνωσης.

Όσο για το παιδικό βιβλίο, αυτό παραμένει διαχρονικά δημοφιλές, με τους γονείς να εισάγουν τα παιδιά στη διαδικασία της ανάγνωσης, με τα βιβλία των διακοπών, με δραστηριότητες που κάνουν επανάληψη στη σχολική ύλη, βοηθώντας τα παιδιά να κρατούν την επαφή τους με αυτά που έμαθαν το χειμώνα.

«Καλό είναι να μην μένουμε σε αυτό, να επιλέξουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο για το παιδί μας» σημείωσε η κ. Δεμιράκη, μιας και η ανάγνωση της λογοτεχνίας ανοίγει εντελώς διαφορετικούς ορίζοντες.

Αύξηση του ενδιαφέροντος αναμένεται να φέρει εντός του καλοκαιριού και το πρόγραμμα με τα κουπόνια του ΟΓΑ, όπου παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούνται για την αγορά βοηθημάτων και ξενόγλωσσων βιβλίων το Σεπτέμβριο αποτελεί για κάποιους ευκαιρία να πάρουν φτηνότερα λογοτεχνικά βιβλία.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου: dimokriteio.gr

Κοινωνικός Τουρισμός

Οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό έχουν ήδη ξεκινήσει!

Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες – δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ, από τις 7 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου, ενώ, από τις 5 Ιουλίου μέχρι τις 25 Ιουλίου, υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ.

Τα αποτελέσματα αναμένονται την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ειπώθηκε ότι, για δεύτερη χρονιά, η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, «σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού».

Ειδικά, για εφέτος, λαμβάνοντας υπόψιν τους πληγέντες της Λέσβου, ο ΟΓΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αποφάσισε:

• Να ελέγξει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για οικογενειακά επιδόματα και ανασφάλιστους υπερήλικες από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

• Να χορηγήσει στις πολύτεκνες αγρότισσες του νομού Λέσβου προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από τον ΛΑΕ (1.500 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ).

• Να ενισχύσει με κίνητρα και άλλα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την τοπική οικονομία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες Συγκεκριμένα:

• Οι 637.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

• Οι 28.000 συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

• Οι 440.000 ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρούν τους όρους της.

• Τα 130.000 προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι, παιδιά). Διευκρινίζεται ότι όλοι πρέπει να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.

 

1000+ ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ

ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση,  ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ, ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση  ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ, πασχαλινή διακόσμηση στοΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ

Σύμβολο αγάπης, χαράς κι ελπίδας αναστάσιμης τα κόκκινα αυγά αποτελούν απαραίτητο στοιχείο της πασχαλινής διακόσμησης και συστατικό στοιχείο της οικογενειακής ατμόσφαιρας στο πασχαλινό τραπέζι.

Χωρίς να ξεφύγουμε από την αυστηρότητα του εθίμου προσπαθούμε ,ταυτόχρονα, να προσαρμόσουμε την παράδοση του βαψίματος των αυγών στην σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από πολλές, δημιουργικές και οικονομικές προτάσεις που βρήκαμε στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο της Κομοτηνής!

Στην δημιουργική γωνιά της Δημοκρίτου μπορεί να βρει κανείς αναρίθμητες προτάσεις για εύκολο ή δύσκολο στόλισμα των πασχαλινών αυγών , ενώ δεν έχει παρά να διαλέξει από μία ποικιλία ποιοτικών υλικών που εγγυώνται πρωτότυπο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Ευτυχώς, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι και πάρα πολλά διαφορετικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα πανέμορφο αυγό για αυτό το έθιμο. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες και σίγουρα θα βρείτε την ιδέα που θα σας εμπνεύσει.

Εννοείται, βεβαίως, πώς η έμπνευση που διαθέτει η Ιωάννα Δεμιράκη αποτελεί πολύτιμο σύμβουλο κι οδηγό σε κάθε ανάγκη και επιθυμία και του πλέον απαιτητικού επισκέπτη του Δημοκριτείου.

Εμείς , εδώ στο komotinipress, επιμένουμε ότι στην αγορά της Κομοτηνής υπάρχουν καταστήματα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις μεγάλες κι επώνυμες αλυσίδες λιανικής ενώ αντιθέτως εκπλήσσουν με την πληρότητα και την εξειδίκευση στο αντικείμενό τους! Ίσως , γιατί τελικά αυτό που μετράει είναι οι άνθρωποί τους που επιμένουν να αγωνίζονται και να επενδύουν στον τόπο μας, τη γειτονιά μας , στο μέρος που μεγάλωσα και ζουν!!!

Για αυτό το λόγο, ΚΑΙ  στην φετινή (δύσκολη) πασχαλινή περίοδο επιλέγουμε την τοπική αγορά και τους σοβαρούς επιχειρηματίες της πόλης ΜΑΣ!

komotinipress.gr

ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ, ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ, πασχαλινή διακόσμηση στοΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ


Δείτε ακόμη:

Πρόγραμμα FIMO για τη Μεγάλη Εβδομάδα κι έως τις 26 Απριλίου στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Βιβλιοχαρτοπωλείο

Πρόγραμμα FIMO για τη Μεγάλη Εβδομάδα κι έως τις 26 Απριλίου στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Βιβλιοχαρτοπωλείο

Πρόγραμμα FIMO για τη Μεγάλη Εβδομάδα κι έως τις 26 Απριλίου στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Βιβλιοχαρτοπωλείο

FIMO  ή πολυμερικός πηλός, είναι ένα υλικό το οποίο σκληραίνει στο φούρνο, μοιάζει με πλαστελίνη, δουλεύεται σαν πλαστελίνη, όμως όταν ψηθεί για 30′ στους 100ºC σκληραίνει και κρατά το σχήμα που του έχουμε δώσει. Οι κατασκευές που μπορούμε να φτιάξουμε είναι άπειρες και πανέμορφες.

Στην Κομοτηνή μαθήματα για κατασκευές με πολυμερικό πηλό παραδίδονται στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Βιβιλοχαρτοπωλείο και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

fimo

komotinipress.gr


Δείτε ακόμη:

1000+ ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ

ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ, ιδέες για πασχαλινή διακόσμηση ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ, πασχαλινή διακόσμηση στοΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ

Ο Ανέστης Ποιμενίδης είναι χημικός, διευθυντής στο Λύκειο της Ξυλαγανής, μένοντας στο χωριό του μπορεί και παράγει το δικό του κρασί.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά. Ο Ανέστης Ποιμενίδης είναι χημικός, διευθυντής στο Λύκειο της Ξυλαγανής, μένοντας στο χωριό του μπορεί και παράγει το δικό του κρασί. Με μεγάλη ευκολία γνωρίζει πότε μιλάμε για «καλό ζαχαρικό τίτλο» και πόσοι βαθμοί τον συνοδεύουν, για στέμφυλα και για απόσταξη.

«Καλός ζαχαρικός τίτλος σημαίνει τουλάχιστον 11 βαθμούς για να μπορέσει μετά να γίνει καλή ζύμωση και να έχουμε καλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη στο κρασί ή στην απόσταξη στο τσίπουρο που θα κάνουμε» εξηγεί .

Ως καλός οινοπαραγωγός προσέχει πάντα να είναι πολλή καθαρά τα σκεύη που χρησιμοποιεί, όπως και η μηχανή, όπου γίνεται η σύνθλιψη. «Ειδικά όταν θέλουμε να κάνουμε κόκκινο κρασί, πρέπει οπωσδήποτε να φεύγουν τα τσαμπιά γιατί μετά το κρασί στυφίζει ή πικρίζει». Το πόσο θα μείνει ο ζωμός μαζί με τα στέμφυλα, υποστηρίζει πως είναι απλά θέμα γούστου . «Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα. Όσο πιο πολύ κρατάει κανείς με τα στέμφυλα το ζουμί, τόσο ανεβαίνει η περιεκτικότητα, παίρνει αρώματα το κρασί, αλλά στυφίζει».

Σύμφωνα με τον μερακλή εκπαιδευτικό «Το κρασί έτοιμο – έτοιμο δεν είναι ποτέ, γιατί «γερνά». Ειδικά το κόκκινο κρασί μπορεί να παλιώσει και για μια δεκαετία. Αλλά χρειάζεται καλές εγκαταστάσεις και σταθερές θερμοκρασίες στο χώρο όπου έχουμε τα βαρέλια, συνήθως γύρω στους 16 βαθμούς, πράγμα το οποίο ένας ερασιτέχνης δεν πετυχαίνει εύκολα, τώρα το μόνο που κάνω είναι να κρατήσω ένα- δύο χρόνια τα κρασιά».

Από το 1998 βγάζει το δικό του κρασί κάθε χρόνο. «Τ΄ αφήνω δύο και τρεις βδομάδες στα στέμφυλα και το κρασί γίνεται πόσιμο προς το τέλος του Νοεμβρίου Χωρίς συντηρητικά! Το κυριότερο είναι η καθαριότητα» τονίζει ξανά αποκαλύπτοντας πώς νιώθει όταν απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί «απόλαυση και ικανοποίηση γιατί πέτυχα κάτι καλό».

Φώτο: Ανέστης Ποιμενίδης

Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ 

Δεν είναι τυχαίο που όταν λέμε «η Πόλη» εννοούμε αυτή. Δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν «πλανεύτρα», «ξελογιάστρα», «βασιλεύουσα».

Είναι ένας συνδυασμός δύσης και ανατολής, μια καρτ ποστάλ γεμάτη από μυρωδιές, και συναισθήματα πολύ γνώριμα σε εμάς. Είναι η Κωνσταντινούπολη και εγώ την είδα για δεύτερη φορά στη ζωή μου –και σίγουρα όχι τελευταία.

cof

cof

cof

Δυστυχώς, πάλι είχα την ευκαιρία να την δω μόνο για 48 ώρες –και κάτι παραπάνω- αλλά μια γεύση την πήρα σίγουρα.

Εάν πρόκειται να την επισκεφτείτε για λίγες μέρες, τότε σας συνιστώ να ακολουθήσετε το παρακάτω πρόγραμμα:

Μέρα Πρώτη

Ξεκινήστε με το Μπλε Τζαμί (Σουλταναχμέτ Τζαμί), που οφείλει την ονομασία του στα χιλιάδες μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους.

sdr

Επιβλητικός ναός που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφιά και καλό είναι να ξεκινήσετε με αυτόν –ώστε μετά να πάθετε την πλάκα σας με την Αγιά Σοφιά. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ οι γυναίκες πρέπει να φορέσουν μαντήλι στο κεφάλι τους και όλοι οι επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους.

cof

sdr

sdr

cof

bty

Έπειτα κάντε την βόλτα σας στην πλατεία και στα σιντριβάνια που θα συναντήσετε ανάμεσα στο τζαμί και στην Αγία Σοφιά αλλά και στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ όπου κάποτε ήταν ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης, ένας χώρος δημόσιας ψυχαγωγίας που προοριζόταν για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες.

cof

Μετά τη μικρή βόλτα σας γύρω από την περιοχή, κατεβείτε … κάτω από την περιοχή! Ναι, ναι, καλά διαβάσετε. Θέλετε να δείτε κάτι που δεν έχετε δει ποτέ και είναι άκρως ρομαντικό; Η Βασιλική Κινστέρνα, γνωστή ως Γερεμπατάν Σαράι ή Γερεμπατάν Σαρνιτζί, είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και πρόκειται για ένα αριστούργημα της βυζαντινής μηχανικής με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 80.000 κυβικά μέτρα νερού που καλύπτει μια έκταση 1000 τετραγωνικών μέτρων. Κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού, με σκοπό να υδροδοτείται η πόλη σε περίπτωση πολιορκίας.

mde

Η βόλτα σας εκεί θα είναι πολύ ιδιαίτερη, άκρως ρομαντική και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τις περίφημες κολώνες με τα κεφάλια Μεδουσών.

mde

Και μετά από αυτά, ήρθε η ώρα: Αγιά Σοφιά. Συγκίνηση, δέος, και πολλά ακόμα συναισθήματα για αυτό το πνευματικό, ιστορικό, πολιτικό και θρησκευτικό σύμβολο της Βυζαντικής Αυτοκρατορίας και της ορθοδοξίας.

cof

cof

cof

Για να «σπάσετε» λίγο την… ναίλα, κάντε τη βόλτα σας για ψώνια και σουβενί. Που αλλού; Στο Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar-Καπαλί Ταρσί), μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο, με 60 δρόμους και περισσότερα από 3000 καταστήματα! Περιπλανηθείτε στους ατελείωτους δρόμους του, καθίστε στα μαγαζάκια του για τούρκικο καφέ, βγάλτε φωτογραφίες και φυσικά: κάντε παζάρι!

sdr

Σε καμία περίπτωση μην αγοράσετε ό,τι σας πουλήσουν στην αρχική του τιμή και σε καμία περίπτωση μην κοντοστέκεστε και πιάσετε κουβέντα εάν δεν έχετε σκοπό να αγοράσετε. Οι ευγενέστατοι μεν, κράχτες δε, θα σας μιλούν άπταιστα ελληνικά και δεν θα σας αφήσουν σε ησυχία εάν δεν αγοράσετε κάτι. Επίσης, προσοχή σε αρώματα που πλανόδιοι τα πωλούν για αρώματα αλλά είναι.. ροδόνερο και γενικά στις τσάντες σας. Τι μπορείτε να αγοράσετε; Καφέ, τσάι, μπρίκια, δερμάτινα –τα περισσότερα old fashioned-, ναργηλέδες, μαντήλια, φωτιστικά, κορνίζες, πασουμάκια, χαλιά –κι εδώ προσοχή-, πίνακες και πολλά πολλά ακόμα.

sdr

cof

Φαγητό καλό είναι να μην αγοράζουμε από το Μεγάλο Παζάρι –για τέτοιου είδους ψώνια, συνεχίστε το Spice Market ή αλλιώς Μισίρ Τσαρσί. Βγαίνοντας από το Μεγάλο Παζάρι προς τα αριστερά, μέσα από επίσης πολλά μαγαζιά και κόσμο, καταλήγετε στην Αγορά Μπαχαρικών. Αγοράστε μπαχάρια από όλο τον κόσμο, λουκούμια, γλυκά και κάθε είδους…Turkish delight!

cof

sdr

Μετά από τόσα αξιοθέατα και τόσα ψώνια, το βράδυ ή αργά το απόγευμα καλό είναι να το αφιερώσετε σε ένα απολαυστικό χαμάμ. Εδώ συμβουλές δεν μπορώ να σας δώσω, γιατί εγώ πολύ απλά, έκανα χαμάμ στο ξενοδοχείο μου!

bdr

Μέρα Δεύτερη

Ξεκινήστε τη μέρα σας από το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Την πλατεία Ταξίμ.

sdr

Από εκεί, κατηφορίστε προς την πολυσύχναστη οδό Istiklal Caddesi, με πολλά μαγαζιά και κόσμο. Εκεί θα δείτε στα δεξιά σας κάποια στιγμή και το ελληνικό προξενείο!

sdr

cof

cof

Μετά από είκοσι λεπτά περπάτημα περίπου –και τα ανάλογο χάζεμα- θα φτάσετε στον περιβόητο Πύργο του Γαλατά. Ο φημισμένος Πύργος του Γαλατά είναι ένας μεσαιωνικός κωνικός πύργος που κατασκευάστηκε ως μέρος της οχύρωσης του Γαλατά, αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της πόλης. Ανεβείτε και στο πιο ψηλό σημείο του, για να δείτε τη θέα.

cof

Έπειτα, προχωρήστε στη συνοικία γύρω από το Γαλατά με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, όπου θα δείτε επίσης πολύ όμορφα μαγαζάκια. Προσοχή! Καλό είναι τη διαδρομή να την κάνετε από την αρχή με αυτή τη φορά και όχι ανάποδα, γιατί έτσι είναι κατηφορική.

cof

Όταν φτάσετε λοιπόν στη θάλασσα, θα αντικρίσετε τη Γέφυρα του Γαλατά, μια από τις λίγες γέφυρες παγκοσμίως που διαθέτει γραμμές τραμ. Τραμ, αυτοκίνητα, πεζοί, πλανόδιοι, ψαράδες και … γλάροι συνθέτουν το όμορφο σκηνικό. Κάτω από τη γέφυρα υπάρχουν εστιατόρια με θέα το γαλάζιο.

cof

Έπειτα, είτε με τα πόδια, είτε με το τραμ (μόνο δύο στάσεις από τη Γέφυρα του Γαλατά), ήρθε η ώρα να δείτε το περίφημο Παλάτι Τοπ Καπί. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ανάκτορο που θεωρείται μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο της πόλης. Και ο προαύλιος χώρος και το εσωτερικό του, θα σας αρέσουν πολύ.

cof

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και ο ναός της Αγίας Ειρήνης, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Τοπ Καπί μπορείτε να το συνδυάσετε και την Αγιά Σοφιά, καθώς είναι ακριβώς πίσω από το ναό.

cof

Αν βρείτε χρόνο ή έχετε ακόμα μια μέρα διαθέσιμη, πάρτε τα καραβάκια που κάνουν κρουαζιέρες στον Βόσπορο για να δείτε την πόλη από μια άλλη ματιά, πηγαίντε στα Πριγκηπονήσια και επισκεφτείτε το Πατριαρχείο. Αποτελούν κι αυτά πολύ σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης. Εγώ τα είχα επισκεφτεί την προηγούμενη φορά που βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη και –ειδικά για το Πατριαρχείο- η συγκίνησή μου ήταν έντονη.

Πώς να πάω

Εγώ ταξίδεψα με την Turkish Airlines και μάλιστα σε business class –τα καλά του επαγγέλματος!- και το καταευχαριστήθηκα. Εάν έχετε τη δυνατότητα, αυτή η έστω και μιας ώρας πτήση, θα σας μείνει αξέχαστη. Για του λόγου το αληθές:

cof

Extra tips

-Οι συγκοινωνίες της Κωνσταντινούπολης είναι μια χαρά και συνδέουν όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης. Το τραμ –μπλε γραμμή- στις ώρες αιχμής μπορεί να σας βγάλει εκτός προγράμματος εάν πετύχετε κίνηση. Το εισιτήριο έχει 4 λίρες, αλλά πρέπει κάθε φορά που αλλάζεις γραμμή να βγάζεις καινούριο, οπότε σας συμφέρει καλύτερα η Istanbulkart, που στοιχίζει 6 λίρες για να εκδοθεί και μετά κάθε διαδρομή έχει 2.30 λίρες. Της βάζετε όσα χρήματα θέλετε.

bty

καιρός είναι παρόμοιος με Ελλάδα, εγώ πήγα φθινόπωρο και τον ευχαριστήθηκα πολύ. Ίσως το καλοκαίρι να έχει πολλή ζέστη.

dig

-Οι Τούρκοι που συνάντησα ήταν όλοι φιλικοί και διαθέσιμοι να βοηθήσουν.

-Όσον αφορά στο φαγητό, επειδή έχουμε πολύ κοινές γεύσεις και επειδή είναι… μερακλήδες στα μαγειρέματά τους, όπου και να κάτσετε νομίζω θα ευχαριστηθείτε –ακόμα και στο φαγητό του δρόμου. Εννοείται να δοκιμάσετε κεμπάπ, πεινιρλί, λαχματζούν, τούρκικη ομελέτα- μενεμέν-, κοκορέτσι, κεφτέδες, σούπα mercimek –κάτω από την γέφυρα του Γαλατά-, λουκούμια, μπακλαβάδες, τούρκικο τσάι και καφέ.

cof

Εμένα μου άρεσαν πολύ τα … γεμιστά τους, που είναι ακριβώς σαν τα δικά μας αλλά λίγο πιο πικάντικα και τα παραδοσιακά τους ραβιόλια που είναι ζυμαρικά με γέμιση κρέατος και μπαχαρικών με από πάνω γιαούρτι και γλυκό πιπέρι. Σαν το γιαουρτλού ένα πράμα, αλλά με ζυμαρικά!

Και φυσικά, για κάτι να μασουλάτε, υπάρχουν καστανάδες και καλαμποκάδες παντού!

sdr

Πηγή: mywanderlust.gr

Οι άνθρωποι είναι ανθεκτικά και εργατικά πλάσματα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι κάτοικοι του Οϊμιάκον στη Ρωσία που θεωρείται το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη.

Ο φωτογράφος Amos Chapple επισκέφθηκε πρόσφατα το χωριό στο οποίο οι θερμοκρασίες φτάνουν τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου ενώ το ρεκόρ των χαμηλότερων θερμοκρασιών σημειώθηκε το 1924 όταν τα θερμόμετρα έδειξαν μείον 71 βαθμούς.

Ο Chapple έμεινε στην περιοχή πέντε εβδομάδες και απαθανάτισε τη ζωή των κατοίκων του πιο παγωμένου χωριού του κόσμου.

Ξεκίνησε το ταξίδι από το Γιακούτσκ, την πρωτεύουσα της περιοχής Σάκχα που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ρωσία, αριθμεί 300.000 κατοίκους και θεωρείται η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου.

«Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες τον χειμώνα συνήθως πέφτουν κάτω από τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου οι κάτοικοι είναι φιλικοί, κοσμοπολίτες και εκπληκτικά ντυμένοι» δήλωσε ο φωτογράφος προσθέτοντας πως αυτό που τους κάνει να επιβιώνουν στις πολικές θερμοκρασίας είναι το «ρώσικο τσάι» που δεν είναι άλλο από τη ρώσικη βότκα.

«Οι επιπτώσεις του Ψυχρού Πολέμου είναι πολύ λίγο αισθητές στην περιοχή με τους κατοίκους να είναι πολύ πιο εξωστρεφείς από τους Ρώσους και να μη φέρνουν κανένα αίσθημα ‘τραυματισμένης υπερηφάνειας’ από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Chapple.

Χρειάστηκαν δυο μέρες κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες για να φτάσει ο Chapple στο πιο παγωμένο χωριό του κόσμου.

«Θυμάμαι ακόμα το αίσθημα του κρύου στα πόδια μου» δήλωσε μιλώντας στο Weather Channel «τα σάλια μου είχαν παγώσει σε τέτοιο βαθμό που ήταν σαν βελόνες που τρυπούσαν τα χείλη μου» συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι που ζουν στο Oymyakon χρησιμοποιούν βοηθητικά κτίσματα, διότι το έδαφος είναι πολύ παγωμένο για να εγκατασταθούν συστήματα αποχέτευσης ενώ καταναλώνουν κρέας και ψάρια μια και τα φυτά δεν ευδοκιμούν σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

Δείτε το βίντεο

Μετά την επίσκεψη μας στην Κωνσταντινούπολη με το γκρουπ του facebook «Κωνσταντινούπολη – Η Πόλη της Καρδιάς μας» θέλω να σας μεταφέρω τις προτάσεις μας για την Πόλη που όλοι μας έχουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας…


Κωνσταντινούπολη: Όλα όσα πρέπει να δεις και να κάνεις!


Γράφει η Σοφία Μαρμαγκιώλη

 

Την ονόμασαν σταυροδρόμι των πολιτισμών…. βασιλίδα των πόλεων…. πρωτεύουσα του Βυζαντίου και τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών… η μοναδική πόλη που είναι χτισμένη επάνω σε δύο ηπείρους. Ευρώπη και Ασία…….η πόλη των αισθήσεων…..των ατελείωτων θρύλων…. των γεύσεων της ανατολής….των πολλαπλών αναμνήσεων… της μοναδικής κληρονομιάς της και του ένδοξου παρελθόντος της…Για τους Τούρκους Istanbul, για εμάς τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη….ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο του Μεσαίωνα συνώνυμο της δύναμης, του πλούτου και του πολιτισμού. Μια πόλη που από τη γέννησή της κουβαλάει τη λάμψη της αρχαίας «μητέρας» της, της Ρώμης. Οι Τούρκοι την άλωσαν και από τότε η περίφημη Κωνσταντινούπολη έδωσε τη θέση της στην Istanbul. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη γη, η Πόλη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή τους. Αυτήν ερχόμαστε λοιπόν να γνωρίσουμε…. να περπατήσουμε και να νιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις…

Με το που πατάς το πόδι σου στην Πόλη των αισθήσεων και των παραισθήσεων, ο όγκος της σε τρομάζει. Έχοντας 17 εκατομμύρια κατοίκους, αποκτά την όψη… τερατούπολης. Στις εκδρομές που πραγματοποιούνται στην Πόλη της καρδιάς μας συνήθως ο κόσμος κατευθύνεται στα τουριστικά σημεία της Πόλης… εγώ λοιπόν θα σας κατευθύνω σε πολύ όμορφα μέρη διαφορετικά από αυτά που πηγαίνουν οι τουρίστες για να γνωρίσετε και μια άλλη πλευρά της αγαπημένης μας Πόλης…

Οι τουρίστες θα περπατήσουν δυο-τρεις φορές κατά μήκος του πιο διάσημου πεζόδρομου: θα χαζέψουν τα γραφικά κόκκινα τραμ που τον διασχίζουν, με τους νεαρούς λαθρεπιβάτες που κάθονται εξωτερικά στα σκαλοπάτια του για να αποφύγουν το εισιτήριο, θα αγοράσουν μπακλαβαδάκια πασπαλισμένα με φιστίκι και θα ψωνίσουν από τα τουρκικά πολυκαταστήματα, που ομολογουμένως έχουν καλύτερες τιμές στις ίδιες επώνυμες μάρκες.

Εσείς, όμως, λοξοδρομήστε από την Ιστικλάλ και χαθείτε στα κάθετα στενά της· εκεί κρύβεται όλη η γοητεία της Πόλης… και μη φοβάστε ότι θα χαθείτε. Αυτός είναι ο στόχος, η άσκοπη περιπλάνηση, που θα σας χαλαρώσει από το άγχος της καθημερινότητας. Άλλωστε, ο χρόνος στην Κωνσταντινούπολη είναι εκ φύσεως νωχελικός. Κάθε στενό έχει τον δικό του, μοναδικό χαρακτήρα και ξεχωριστή μορφολογία. Σε κάποια, οι αντικριστές βιτρίνες είναι τόσο κοντά, που ανάμεσά τους χωράει να περάσει μόνο ένας άνθρωπος. Σε άλλα, οι καταστηματάρχες θα σας κεράσουν τσάι πάνω σε τσίγκινο δίσκο ή θα ακούσετε γραμμόφωνα να παίζουν ανατολίτικες μουσικές.

Απόκρυφες στοές γαλλικής αρχιτεκτονικής με παλιατζίδικα, εστιάτορες που τηγανίζουν μύδια και τα προσφέρουν σε καλαμάκι, ντιζαϊνάτα μαγαζιά με ρούχα και έξυπνες στάμπες σε κοντομάνικα -«Κάποιοι το λένε χάος, εμείς το αποκαλούμε σπίτι μας», έγραφε ένα σχολιάζοντας την Κωνσταντινούπολη-, πάγκοι με λογής-λογής μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, μικροσκοπικά καφέ όπου η αριστερή τουρκική νεολαία σφυρηλατεί την αγωνιστική της συνείδηση. Όλα θα ξεδιπλωθούν μπροστά σας. Αρκεί να φύγετε από την πεπατημένη.

 

 

Pierre Loti

piere

Ο λόφος στο Eyup γνωστός ως Pierre Loti προς τιμήν του Γάλλου ναυτικού και λογοτέχνη που ερωτεύτηκε παράφορα την Κων/πολη και στο σημείο αυτό χαλάρωνε γράφοντας πολλές ρομαντικές ιστορίες είναι ένα εκπληκτικό μέρος που σου δίνει την δυνατότητα να θαυμάσεις μια εξαιρετική θέα. Αυτή του κεράτιου κόλπου και όλης της ευρύτερης περιοχής. Πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Εάν η μέρα είναι υπέροχη και ηλιόλουστη τότε μπορείτε ν’απολαύσετε τον καφέ σας ατενίζοντας τον κεράτιο και ακούγοντας την μελωδική φωνή του μουεζίνη από το τζαμί του Eyup να καλεί τους πίστούς σε προσευχή…

Εκτός από το καφέ Pierre Loti ο λόφος έχει και διάφορα άλλα καφέ… εστιατόρια καθώς και καταστήματα με σουβενίρ… Αυτό βέβαια που κάνει εντύπωση είναι το νεκροταφείο που βρίσκεται στον λόφο σε απόσταση αναπνοής και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το περπατήσετε, αντί δηλαδή να πάρετε το τελεφερίκ να φύγετε και ν’ απολαύσετε τη διαδρομή.

 

Miniaturk

Miniaturk

Το Miniatürk είναι ένα πάρκο με μινιατούρες….μικρογραφίες ιστορικών κτιρίων και βρίσκεται στη βόρειο-ανατολική ακτή του Κεράτιου στην Κωνσταντινούπολη. Άνοιξε στις 2 Μάη του 2003 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με μικρογραφίες στον κόσμο…βλέπουμε αριστουργήματα όπως ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού στο Μαύσωλου.. το σημερινό Bodrum.. και την Αγια Σοφια όπως επίσης την κρεμαστή γέφυρα και ένα…αεροδρόμιο. Σε κάθε έργο μπροστά υπάρχει ηχητικό σύστημα…σέρνοντας το bar code του εισιτηρίου αρχίζει και μιλά στη γλώσσα φυσικά που επιλέγεις.

 

Ortakoy ή αλλιώς Μεσοχώρι

ortakoy

Το Ortakoy βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ευρωπαϊκής Τουρκίας και απέχει από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης περίπου 15 χλμ. Είναι ένα παραλιακό μέρος όπου μαζεύεται πολύς κόσμος με πολλές καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ. Η θέα του Βοσπόρου είναι μοναδική. Απέναντι η ανατολική ακτή (Ασιατική Τουρκία) που ενώνεται με τη δυτική (Ευρωπαϊκή Τουρκία) με δύο γέφυρες μήκους πολλών χλμ. Αυτή γειτονιά δεν κοιμάται ποτέ. Κάθε Κυριακή γεμίζει με κόσμο λόγω της υπαίθριας αγοράς ενώ τα καλοκαίρια με το ποτό ανά χείρας ρουφάς το ναργιλέ σου στο δρόμο… Εκεί όλα είναι όμορφα….όλα είναι υπέροχα…..νιώθεις ότι είσαι σε άλλες εποχές….όμορφες…..πραγματικά το λατρεύω αυτό το μέρος…….. και φυσικά είναι η περιοχή της πατάτας..δεν φεύγει κανείς από εκεί αν δεν γευτεί το φημισμένο Kumpir…

 

Yenikoy ή αλλιώς Νιχώρι

yenikoy

«Ξένε, αν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις, (…) εκεί να σταματήσης. Εφθασες, ξένε, στο Νιχώρι». Οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη από το ομώνυμο ποίημά του περιγράφουν αυτό ακριβώς που νιώθει ο επισκέπτης όταν αντικρίζει για πρώτη φορά το Νιχώρι ή, στα τουρκικά, Yenikoy. Αγκυροβολημένο πάνω στο Βόσπορο, στη βόρεια πλευρά της Πόλης, με τα παλιά του αρχοντικά, τους μικρούς κόλπους, τις προβλήτες με τα πολυτελή σκάφη δίπλα στα καΐκια, τους γλάρους που βολτάρουν στον ουρανό αναζητώντας τη λεία τους, αυτό το παλιό ελληνικό χωριό έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο κοσμικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Μόλις ολοκληρώσετε την περαντζάδα σας -και αφού έχετε επισκεφτεί την εκκλησία της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, όπου στον πίσω κήπο βρίσκονται τρεις τάφοι της οικογένειας Καραθεοδωρή-, επιλέξτε ένα από τα παραλιακά εστιατόρια. Πιάστε τραπέζι δίπλα στην τζαμαρία, να παραγγείλετε ντόπια ρακή, δοκιμάστε θαλασσινές λιχουδιές και αφεθείτε στη μαγεία του Βοσπόρου. Η συμπαντική ενέργειά του θα απορροφήσει όλες τις αρνητικές σας σκέψεις, ενώ τα καράβια που πηγαινοέρχονται θα σας θυμίσουν ότι στη ζωή σημασία δεν έχει μόνο η διαδρομή, αλλά και το φορτίο που κουβαλάς. Εμείς καθίσαμε στο εστιατόριο «Aleko’nun Yeri Deniz Park».

 

Rumeli Hisari… το κάστρο με την καλύτερη θέα

Hisari

Το κάστρο Ρούμελι Χισάρ βρίσκεται στο Sariyer της Κωνσταντινούπολης, σε ένα λόφο της ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου. Ο οικισμός που βρίσκεται γύρω του, φέρει το όνομά του. Το Rumeli Hisari χτίστηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μέχμεντ το Δεύτερο, το έτος 1451 – 1452, λίγο πριν κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη. Οι τρεις πύργοι του κάστρου είχαν λάβει τα ονόματα των τριών βεζύριδων του σουλτάνου. Χάλιλ Πασά, Ζάγκανος Πασά και Σάρικα Πασά. Βρίσκεται στο στενότερο τμήμα του καναλιού του Βόσπορου, μόλις 660 μέτρων και πολύ κοντά (ακριβώς απέναντι) στο κάστρο Αναντόλσκι Χισάρ, το οποίο είχε χτιστεί τον καιρό του σουλτάνου Μπαγιαζίτ του Πρώτου.

Η τοποθεσία είχε επιλεχτεί με σκοπό να εμποδιστεί η βοήθεια προς την πρωτεύουσα, η οποία κατέφτανε μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής πολιορκίας. Στις προηγούμενες πολιορκίες της πόλης, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σουλτάνος είχαν να κάνουν κυρίως με τον αποκλεισμό του Βοσπόρου από πλευράς του βυζαντινού στόλου. Το κάστρο που υπήρχε στο μέρος αυτό από τη Ρωμαϊκή περίοδο, χρησιμοποιούταν ως χώρος φυλάκισης, ενώ αργότερα στην τοποθεσία αυτή είχε ανεγερθεί και μοναστήρι.Στα πλαίσια των πρετοιμασιών για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλτάνος Μέχμεντ ο Δεύτερος (1432-1481), γιος του Μούρατ του Δεύτερου, ξεκίνησε την οικοδόμηση του κάστρου αμέσως μετά τη δεύτερη ενθρόνισή του το έτος 1451. Δεν αποδέχτηκε τις παρακλήσεις για ειρήνη του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου XI του Παλαιολόγου (1404-1453), ο οποίος είχε καταλάβει το μήνυμα που έστελνε ο σουλτάνος μέσω της οικοδόμησης του κάστρου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 1452. Καθένας από τους τρεις κύριους πύργους είχε ονομαστεί από τους πασάδες που επέβλεπαν την κατασκευή τους. Ακόμη και ο ίδιος ο σουλτάνος είχε μεταβεί εκεί περισσότερες φορές για να επιβλέψει τις οικοδομικές εργασίες.

Με τη βοήθεια χιλιάδων οικοδόμων και εργατών, η κατασκευή του κάστρου είχε τελειώσει σε χρόνο ρεκόρ, σε 4 μήνες και 16 ημέρες, στις 31 Αυγούστου 1452. Tο κάστρο Rumeli Hisari αποτελείται από ένα μικρό πύργο, τρεις κύριους πύργους και δεκατρείς μικρές σκοπιές, τοποθετημένες και συνδεδεμένες με τα τείχη του. Είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Μουσλιχιντίν και στις αρχές είχε ονομαστεί Μπογκαζκεσέν (Bogazkesen) που σημαίνει „στενό λαρύγγι“, λόγω του στενού περάσματος του Βοσπόρου. Αργότερα μετονομάστηκε στο σημερινό Rumeli Hisari, όνομα το οποίο σε μετάφραση σημαίνει…κάστρο της χώρας των Ρωμαίων…., δηλαδή βυζαντινή Ευρώπη.

Tο κάστρο έχασε την σπουδαιότητά του όταν πλέον στις ακτές χτίστηκαν περισσότερα κτίρια αμυντικής φύσεως. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα χρησιμοποιόταν ως φυλακή, κυρίως για ξένους αιχμάλωτους πολέμου. Το Ρούμελι Χισάρ είχε μερικώς καταστραφεί από σεισμό το έτος 1509 και ανακαινίστηκε περισσότερες φορές τα επόμενα χρόνια. Το 1746, ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε όλα τα ξύλινα τμήματα των μεγαλύτερων πύργων. Ξαναχτίστηκε την περίοδο του σουλτάνου Σελίμ του Τρίτου. Από το 1960, το κάστρο Ρούμελι λειτουργεί ως μουσείο και ανοιχτό θέατρο. Μέσα στο κυρίως κτίριο υπάρχει έκθεση οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, όπως μπάλες κανονιών και αλυσίδες.

 

Για καφέ στο «Πέρα Παλάς»

pera palace

Αναμφισβήτητα, το «Πέρα Παλάς» είναι ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία του κόσμου. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και άρχισε να χτίζεται το 1892 από την εταιρεία Wagon Lit, για να στεγάσει τους ταξιδιώτες που έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι με το Οριάν Εξπρές. Εδώ, η συγγραφέας Αγκαθα Κρίστι έγραψε το μεγαλύτερο μέρος από το διάσημο μυθιστόρημά της. Μάλιστα, το δωμάτιό της με τον αριθμό «411», στο οποίο εκτίθενται φωτογραφίες και βιβλία της, είναι επισκέψιμο για το κοινό. Ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του ξενοδοχείου, με το που περάσει την περιστρεφόμενη πόρτα, θα νιώσει ότι εισέρχεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο.

Η ατμόσφαιρα είναι κυριολεκτικά αριστοκρατική. Κατευθυνθείτε στο βάθος, μετά τη ρεσεψιόν, και καθίστε σε μία από τις σκαλιστές ξύλινες καρέκλες του 19ου αιώνα με τη βελούδινη μπορντό επένδυση. Παραγγείλτε αχνιστό τούρκικο καφέ και περιεργαστείτε το χώρο. Κινώντας περιστροφικά το κεφάλι σας, θα δείτε στο σαλόνι μαρμάρινες κολόνες, αυτοκρατορικούς πολυελαίους, περσικά χαλιά, μπρονζέ καθρέφτες, επιτραπέζια ρολόγια εποχής και τους έξι γυάλινους διακοσμημένους τρούλους της οροφής. Αχ, αυτοί οι τρούλοι! Σε παραπλανούν. Από τη μια νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ανατολίτικο χαμάμ και ετοιμάζεσαι για το λουτρό σου, από την άλλη θαρρείς ότι ξεκουράζεσαι στο παλάτι σου. Όσο πιο αργά απολαύσετε τον καφέ σας, τόσο πιο πολύ θα σας συνεπάρει η μυστηριώδης αύρα του ξενοδοχείου.

 

Bebek

bebek

Το Bebek είναι μια από τις συμπαθητικότερες γειτονιές στο Bόσπορο, που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης. Αυτή η λεπτή γειτονιά μέσα στην περιοχή του Besiktas χαρακτηρίζεται από τα ακριβά διαμερίσματα, των γραφικών ακτών, ενός μικρού κόλπου όπου τα γιοτ δένονται, των φανταχτερών εστιατορίων και των περίεργων καφέ που γεμίζουν ειδικά κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων. Στο Bebek βρίσκονται επίσης πολλές κατοικίες αστέρων της τοπικής showbiz καθώς και πληθώρα ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων. Μια από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής του Bebek….Έχοντας έναν πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο αποτελεί στολίδι για την περιοχή. Σήμερα η λιγοστή ενορία δίνει ζωή σε μια εκκλησία που έσφυζε απο ζωή…

 

Balat, Κωνσταντινούπολη

balat

Η πάλαι ποτέ συνοικία των Εβραίων και των Αρμενίων της Πόλης είναι γεμάτη πολύχρωμα, αστικά κτίρια. Μια βόλτα στα σοκάκια, ανάμεσα στα κίτρινα και ροζ σπίτια με τις κόκκινες και πράσινες κουρτίνες, μοιάζει με ταξίδι σε ένα ένδοξο παρελθόν που έχει πλέον χαθεί. Η γειτονιά ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Φαναριού κι αποτελεί πραγματικό στολίδι, παρά την παρακμή που έχει επέλθει. Τα πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα στενά, οι μπουγάδες απλωμένες ανάμεσα σε αντικριστά μπαλκόνια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που δίνει την αίσθηση πως είναι βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα περπάτημα στα σοκάκια του…Μοναδική εμπειρία…

 

Limonlu Bahçe

Οπωσδήποτε επίσκεψη για καφέ ή τη φημισμένη λεμονάδα… Διαδρομή όπως παρακάτω : Yeni Çarşi Cad…..είναι η κάθετη οδός που τέμνει την Ιστικλάλ στο ύψος του Λυκείου του Γαλατά (Galatasaray Lisesi), εκεί όπου συναντάς μία μικρή πλατεία, σαν άνοιγμα του πεζόδρομου, με ένα μνημείο για τη συμπλήρωση κάποιων χρόνων του τουρκικού κράτους. Η οδός αυτή είναι κατηφορική, όπως το βλέπεις και στο χάρτη. Μόλις πάρεις την κατηφόρα και περάσεις στα δεξιά σου το Καφέ του διάσημου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ, λίγο μετά τη 1η διασταύρωση της με την Hayriye Cad., στα δεξιά θα δεις στον αριθμό 98 την παλιά οικοδομή, που δεν την “πιάνει” το μάτι σου. 

Στη στενή είσοδο της υπάρχει η πινακίδα “Λιμονλού Μπαχτσέ“.. Μπαίνεις στην είσοδο, κατεβαίνεις 2 πατώματα, ακολουθείς έναν διάδρομο με αφίσες στους τοίχους του και, ώ του θαύματος, βρίσκεσαι στον μυστικό κήπο του Limonlu Bahçe! Οπου αυτό σημαίνει… μπαρ μοντέρνο, με απλές γραμμές, με μία εσωτερική πρασιά που την έχουν μετατρέψει σε κήπο με λεμονιές, άλλα μεγάλα δέντρα και ψηλές μανόλιες… Είναι μία όαση 2 βήματα από την θορυβώδη Ιστικλάλ, μπορείς να ησυχάσεις, να διαβάσεις την εφημερίδα σου, να ακούσεις μουσική, και, κυρίως, να δροσιστείς με την σπεσιαλιτέ του μπαρ που είναι (τί άλλο?) φρέσκια στιμμένη λεμονάδα, στην οποία μάλλον προσθέτουν και λίγο lime, ίσως και lemongrass, και στην σερβίρουν σε μεγάλα χορταστικά νεροπότηρα, όπως τα παλιά που είχαμε και στην Ελλάδα….

 

Προτάσεις για φαγητό…

Φαγητό στην Πόλη…. Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις ! Ξεκινάμε με τούρκικες γεύσεις. Θα πάτε οπωσδήποτε στο Haci Abdullah (Χατζηαμπντουλάχ), στον πεζόδρομο της Istiklal στην οδό Sakizaga 17, στο προάστιο Beyoglu. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που άνοιξε το 1876. Προσφέρει πάνω από 150 πιάτα καθημερινά, με έμφαση στο kebab Άδανα, το ιμάμ μπαϊλντί, τις γεμιστές πιπεριές με κάρδαμο και το πουγκί με τα συκωτάκια αρνιού. Δεν σερβίρει αλκοόλ και ένα μεσημεριανό γεύμα για δύο άτομα μπορεί να σας κοστίσει μέχρι και €30.

Αδελφάκι του Haci Abdullah, αλλά με πιο καλές τιμές και πιο λιτή διακόσμηση, είναι το Hacibaba (Χατζήμπαμπα). Βρίσκεται και αυτό στον πεζόδρομο της Istiklal, συγκεκριμένα στον αριθμό 49. Το προτιμούν όλοι οι «ψαγμένοι» τουρίστες και ιδιαίτερα η νεολαία. Το εστιατόριο αυτό άνοιξε τη δεκαετία του ’20 και από τότε φημίζεται για την ποιότητα των εδεσμάτων του. Σπεσιαλιτέ του θεωρείται το ψητό αρνί. Ένα γεύμα για δύο άτομα στο Hacibaba θα σας κοστίσει €20-25. Ούτε και σε αυτό το εστιατόριο σερβίρεται αλκοόλ. Τυπικό τούρκικο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο στην Πόλη θεωρείται το Tike. Θα το βρείτε στη Haci Adil 1 και Kazim Ozalp 58. Απολαύστε kebab στα κάρβουνα και φοβερά τοπικά γλυκά όπως το καζάν ντιπί. Το Tike παραμένει ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά καθημερινά 3-6 το απόγευμα θα το βρείτε κλειστό.

Οι Έλληνες έχουν την τάση να πηγαίνουν στο εστιατόριο του «Panteli». Ο Παντελής, Έλληνας Κωνσταντινουπολίτης, το άνοιξε το 1901 στην είσοδο της αγοράς των μπαχαρικών στην περιοχή του Eminonou. Σερβίρει τούρκικα και ελληνικά πιάτα, με σπεσιαλιτέ το λαβράκι στη λαδόκολλα. Ένα γεύμα για 2 άτομα με κρασί θα σας κοστίσει €120-150. Είναι ανοιχτό καθημερινά τα μεσημέρια εκτός Κυριακής και πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια.

Για ευφάνταστους μεζέδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη στοά Cigek Passatsi (Σιτζέκ Πασατζί). Βρίσκεται και αυτή στον πεζόδρομο της Istiklal -που στα ελληνικά σημαίνει «Στοά των λουλουδιών»- ακριβώς δίπλα στο Balik bazaar (Μπαλίκ Μπαζάρ), δηλαδή την ψαραγορά της πόλης. Η συγκεκριμένη στοά είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Πόλης. Θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα από την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, καθώς σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε μέσα σε γαλλικό παλάτι. Εδώ συχνάζουν παρέες πλούσιων Τούρκων, κυρίως για μεζέδες που συνοδεύουν με το παραδοσιακό ούζο της πόλης, το Arak (Αράκ) -τη δική μας ρακή. Στη στοά, το αλκοόλ σερβίρεται εν αφθονία. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε και πλανόδιους μουσικούς. Μια βραδιά θα σας κοστίσει σχεδόν €25 το άτομο.

Τώρα, αν είστε ανοιχτοί σε δυνατές συγκινήσεις και θέλετε να μπείτε για τα καλά στις γεύσεις και «στο πετσί» της πόλης, δοκιμάστε το gold kokorets, το «χρυσό κοκορέτσι» που θα βρείτε μέσα στην ψαραγορά. Στην Balik bazaar θα δείτε τους ψήστες να το κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια και να το «στριμώχνουν» μέσα σε μικρά ψωμάκια μαζί με κρεμμύδι και ντομάτα. Οι Τούρκοι συνηθίζουν επίσης αντί για κοκορέτσι να βάζουν στα ψωμάκια τηγανητά αχνιστά μύδια. Τα τελευταία συνδυάζονται με σάλτα γιαουρτιού και κόκκινο πιπέρι. Πάρτε από ένα τέτοιο στο χέρι

  • Το 607, στη βίλα του Hotel Zurich στην οδό Arcasou Caddesi Sihangir, είναι ένα υπέροχο εστιατόριο με θέα στο Βόσπορο, που έχει όμως μόνο 10 τραπέζια. Πρόκειται κυρίως για club όπου θα μπορέσετε να δείτε σχεδόν όλους τους επωνύμους της Πόλης, μεταξύ άλλων πολλά μοντέλα και τραγουδιστές. Η κουζίνα είναι μεσογειακή και το γεύμα για δύο άτομα φτάνει τα €100.
  • Ο κήπος της Μαρίας-Maria’nın Bahçesi…..της διάσημης πλέον Μαρίας Εκμετσίογλου… Πολίτισα στην καταγωγή…λάτρης των μπαχαρικών και των παραδοσιακών συνταγών..με τον πληθωρικό της χαρακτήρα..το έντονο ντύσιμο και το φοβερό ταμπεραμέντο μέσα από την τηλεοπτική της εκπομπή…μας μαγειρεύει συνταγές ιδιαίτερες και διαφορετικές…. Η φιλοξενία τόσο της ίδιας όσο και του υιού της Πασχάλης…καθώς και όλης της ομάδας της μοναδική…
    Το εστιατόριο της βρίσκεται στο Etiler στην οδό.. Kuçukyali Sahilyolu no.102, Istanbul, tel. 0216-5199819. Το γεύμα περίπου στοιχίζει ανά άτομο τα 32 με 35 ευρώ μαζί με το φιλοδώρημα, το οποίο είναι υποχρεωτικό στην Πόλη.

 

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΕΣΑΛΩΝΟΥΝ

Το Reina βρίσκεται στην Moualim Nassi Kadessi (Mουαλίμ Nασί Kαντεσί) στο νούμερο 44 στην περιοχή Kouroukiesme (Kουρουκιεσμέ). Το συγκεκριμένο club -ένα από τα πιο in και hot μέρη της Πόλης- σερβίρει τα καλύτερα cocktails αλλά έχει και τη πιο αυστηρή «πόρτα». Πείτε ότι είστε Έλληνες και συστημένοι από το Icons και να είστε σίγουροι ότι θα σας αφήσουν να περάσετε. Μόνη προϋπόθεση το καλό ντύσιμο. Το ποτό κοστίζει €25.

Το Sorti (Σορτί), στην ίδια περιοχή με το Reina αλλά στο νούμερο 141, είναι σαφέστατα και αυτό εξαιρετικό club αλλά με λιγότερο σκληρή «πόρτα». Απολαύστε το ποτό σας σε ένα από το τα δύο bars του με €15.

Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και το Sky Bar στο ξενοδοχείο Swiss Hotel που βρίσκεται πάνω στο Βόσπορο καθώς και το Arsi Bar στο Ritz-Carlton της Πόλης. Εκεί μπορείτε άνετα να καπνίσετε τα πούρα σας και να πιείτε καταπληκτικό malt whisky.

Μέσα στο ξενοδοχείο Hyatt επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Gossip Bar που σερβίρει ένα από τα καλύτερα mojitos της πόλης.

Το English bar στο Κeylan Intercontinental θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά bars της Πόλης. Φανταστείτε ότι ένα ποτήρι ουίσκι κοστίζει €30. 

Όσο για ένα από τα πιο ιστορικά bar-clubs της πόλης; Ακούει στο όνομα Bebek Bar. Θα το βρείτε στο Ηοtel Bebek, στην ομώνυμη περιοχή. Το εν λόγω club, που άνοιξε πριν από 25 χρόνια, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα. Προσφέρει εξαιρετική θέα στο Βόσπορο και συγκεντρώνει Τούρκους της μεγαλοαστικής τάξης.

Καμιά πόλη δεν ασκεί τη γοητεία της Κωνσταντινούπολης. Την προηγούμενη νύχτα πριν την αντικρίσεις….. θα ονειρευτείς το πιο παράξενο όνειρο της ζωής σου…θα δεις πολιτείες των παραμυθιών με κρυσταλλένια και μαρμάρινα παλάτια…θα δεις βρύσες με το αθάνατο νερό και σπηλιές με τους δράκους ….θα δεις θησαυρούς…. χρυσάφι και πεντάμορφες με τα ξανθά μαλλιά…θα δεις καβαλάρηδες και βασιλιάδες σαν τον ήλιο….θα δεις τάφους και κρεβάτια ερωτικά….πολέμους κι αγάπες…ζωή και θάνατο…ένα φανταστικό…ένα τερατώδες….. ανερμήνευτο όνειρο….κανείς ονειροκριτής δεν το εξηγεί…το εξηγεί αυτή μόνο…. η Κωνσταντινούπολη… γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι το φίλτρο των ονείρων…. είναι η χρυσόσκονη των παραμυθιών… το χασίς…και είναι η ίδια παραμύθι και όνειρο….είναι η Χαλιμά καμωμένη πόλη…

 

Ο Χασάν Ερχάν από τα Θάμνα της Ροδόπης παράγει και πουλά σύκα. Είναι ο πρώτος αγρότης στη Ροδόπη που ασχολήθηκε με την παραγωγή των σύκων.

Η αρχή έγινε το 2005 κι έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με τον ίδιο να δηλώνει σοφότερος. «Είναι καλή καλλιέργεια, όμως, επειδή ακριβώς είναι ευπαθές προϊόν χρειάζεται να υπάρξει παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων για να πωλείται σε δημοτικές αγορές μεγάλων πόλεων και να εξάγεται. Όταν όλοι κι όλοι οι καλλιεργητές είναι δύο άτομα, όπως τώρα, τότε το πρόβλημα της διάθεσης του προϊόντος είναι μεγάλο » δηλώνει μιλώντας με αγάπη, όμως, γι αυτό που κάνει.

Μέρα παρά μέρα πρέπει να βρίσκεται στο χωράφι και να συλλέγει την παραγωγή του. Ωστόσο, πέρα από τον κόπο, εκείνος μένει στα θετικά, όπως το γεγονός ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ραντίσματα και δεν έχει υψηλό κόστος καλλιέργειας. «Απαιτείται, όμως, να παράγεται μεγάλη ποσότητα για να γίνεται εξαγωγή, όπως συμβαίνει με το κεράσι».

Ο Χασάν Ερχάν και ο Γιάννης Γκογκώτσης είναι οι μοναδικοί παραγωγοί που έχουν τολμήσει αυτό το βήμα. «Αν τα περιποιηθείς όπως πρέπει τα δένδρα και πάει καλά η χρονιά το στρέμμα μπορεί να σου δώσει κέρδος από 1000 έως 1500 ευρώ.» Η παραγωγή από τις δικές του εκατό ρίζες διοχετεύεται όλη στη Ροδόπη με τον ίδιο να αναλαμβάνει και τον ρόλο του μικροπωλητή. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στις μέρες της φύτευσης των ριζών, σημειώνει πως το κάθε δένδρο του κόστισε τέσσερα ευρώ. «Για τα πενήντα δένδρα στο στρέμμα, δόθηκαν διακόσια ευρώ. Συνολικά με τα σταγονίδια που βάζουμε για πότισμα, κοστίζει 350-400 ευρώ το στρέμμα». Κόστος που θα αρχίσεις να αποσβένεις από την 3η χρονιά και μετά.

«Ένα δένδρο έχει 30-40 χρόνια, κι αυτό είναι καλό » δηλώνει ο Ροδοπίτης παραγωγός που ικανοποιείται από την φετινή ξηρασία, καθώς τα σύκα δεν αντέχουν στη βροχή. «Το αρνητικό αυτού του φρούτου είναι ότι δεν αντέχει ούτε στο δένδρο πολύ, ούτε στο τελάρο, πρέπει να καταναλωθεί πολύ γρήγορα.» εξηγεί αποκαλύπτοντας ότι στην αγορά πουλά είκοσι με τριάντα κιλά την ημέρα κι όπως λέει, αν υπήρχε μαζική παραγωγή, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ωστόσο, για το σύκο δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι τολμηροί στη Ροδόπη.


Φώτο: Ο κος Χασάν Ερχάν

Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ 

Το Σάββατο διαβάζουμε «τις χελώνες του Βαρώνου» 

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου

θα διαβάσουμε στους μικρούς μας φίλους

«τις χελώνες του Βαρώνου»

του Ευγένιου Τριβιζά.

Σας περιμένουμε όλους εδώ!

 Το Σάββατο διαβάζουμε «τις χελώνες του Βαρώνου»

 Παρουσίαση βιβλίου: «Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της μεσογείου»

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίο

“Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της μεσογείου”

που θα διεξαχθεί στο Βιβλιοχαρτοπωλείο μας

τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 μ.μ.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι επιστήμονες-καθηγητές ανάμεσα στους οποίους

η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κα Γαβριηλίδου Ζωή και

ο κ. Γραμματίκας Βασίλης καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.

 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

Σας περιμένουμε κάθε Σαββάτο στις 12:00 ακριβώς, στα μαθήματα «FIMO» για παιδιά στο Βιβλιοχαρτοπωλείο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ» στην Κομοτηνή

 

 

Σας περιμένουμε κάθε Σαββάτο στις 10:30 ακριβώς, στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης  στο Βιβλιοχαρτοπωλείο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ» στην Κομοτηνή

 

Σας περιμένουμε κάθε Τετάρτη στις 18:00 ακριβώς, στα μαθήματα «DECOUPAGE» για αρχάριους, στο Βιβλιοχαρτοπωλείο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ» στην Κομοτηνή